WAAROM IS HET BELANGRIJK DAT MIJN WIFI-SYSTEEM SPECIAAL GESCHIKT IS VOOR BUSSEN?

Als een busbedrijf besluit WIFI te installeren, of het nu voor intern bedrijfsgebruik is, of als service voor de passagiers, zal het diverse factoren moeten analyseren die van invloed zijn op het rendement, beheer en efficientie van het netwerk. In dit opzicht is de keuze van de router cruciaal en moet er rekening gehouden worden met diverse aspecten die betrekking hebben op de hardeware. Waar wordt deze geplaatst? Wat zijn de behoeften van omgeving? En met betrekking tot de software: is er sprake van een bewegende omgeving? Ga ik de service tegelijkertijd aanbieden aan meerdere gebruikers?

 DE HARDWARE VAN DE ROUTER KIEZEN. WAAR GA IK HEM INSTALLEREN?

De eerste vragen die je je moet stellen, voordat je een router kiest, zijn: waarvoor ga ik hem gebruiken? In welke omgeving ga ik hem installeren?

Met de volgende drie voorbeelden kunnen we zien hoe de keuze van het fysieke apparaat (hardware) van invloed is op de funcionaliteit van het netwerk.

  • Een industrieel bedrijf met een agressieve weersomgeving dat wifi-routers nodig heeft om mobiele communicaties mogelijk te maken: in dit geval zijn apparaten nodig  die en hoge graad van fysieke bescherming en afdichting  hebben om interne schades als gevolg van stof, water of losse deeltjes te voorkomen, dat wil zeggen, gecertificeerde bescherming IP65 of IP66.
  • Een bedrijf dat wifi-routers in afgelegen gebieden moet installerren om communicatie mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij wegen of elektische stations in de bergen: in dit geval moeten de wifi-routers kunnen functioneren bij een grote verscheidenheid aan temperaturen, dat wil zeggen zowel bij hoge als bij lage temperaturen
  • Een bedrijf dat wifi-routers installeert in hogesnelheidstreinen heeft een hardware nodig die in staat is om permanent de verbinding met het mobiele data-netwerk vast te houden, zonder dat de hoge snelheden hierbij interfereren.

 SPECIFIEKE CRITERIA VAN DE HARDWARE VOOR DE BUSSECTOR

Dit waren slechts voorbeelden van de manier waarop de omgeving waar de aparaten geïnstalleerd worden van invloed is op de keuze hiervan. Op dezelfde manier moet een busbedrijf, dat besluit wifi-routers in zijn wagenpark te installeren om deze service aan zijn passagiers aan te bieden, zich ervan vergewissen dat de gekozen routers wat de hardware betreft voldoen aan de eisen van de omgeving:

 

 

  • Het moet een systeem zijn met een elektromagnetisch compatibiliteitscertificaat om het in voertuigen te kunnen installeren.
  • Het moet gemaakt zijn zonder  mobiele delen of solderingen in de electonica die schade op kunnen lopen door de vibraties en de beweging van de bus.
  • Het moet de mogelijkheid bieden om de de antennes voor data en wifi te verlengen zodat deze geplaats kunnen worden waar ze het best functioneren .

 Heb ik een specifieke software nodig voor de bus¿

Tot nu toe hebben we besproken welke invloed de keuze van de router heeft op het gebied van hardware, wanneer we deze installeren in een bus, maar, hoe zit het met de software? Zijn we bij de keuze hiervan ook gebonden aan de vorm van het gebruik? Het antwoord is ja.

Zoals elke software, moet deze specifiek geschikt zijn voor de sector/het gebruik waar het voor bedoeld is. Zo moet bijvoorbeeld een applicatie voor het beheer van een groot bedrijf aan andere eisen voldoen dan die van een midden- of kleinbedrijf of en die van een groothandel aan andere eisen dan die van een bedrijf especialiseerd is in projecten.

De bussector heeft, net als elke andere sector, specifieke software behoeften wanneer het gaat om het aanbieden van een wifi service en dit hangt samen met 2 factoren:

1) Het gaat om een mobiele omgeving, geen statische.

2) Er moet tegelijkertijd aan meerdere gebruikers wifi-service gegeven worden.

Zoals we zien moet de software van ons systeem geschikt zijn voor beide factoren als we onze behoeftten willen dekken. Dit betekent dat we alle verbindingen van de passagiers met ons systeem kunnen managen, zodat we de controle hebben over ons netwerk waarvan, niet te vergeten, het bedrijf eigenaar is.

Waarom NIET een oplossing kiezen die niet bestemd is voor het transport van reizigers?

De keuze voor een wifi oplossing die NIET bestemd is voor de omgeving van bus en reizigersvervoer, zal onvermijdelijk leiden tote en slechtere service voor de passagier, zowel doordat de  ontvangst  ( dekking ) en dataconnectiviteit  in een bewegende omgeving van slechtere kwaliteit zullen zijn, als ook door de afwezigheid van de functies voor configuratie en beheer van het netwerk door de transportionderneming.

De afwezigheid hiervan leidt tot verbindingen met een overdreven bandwijdte voor sommige passagiers en voor te weinig bandbreedte voor andere passagiers, dataverkeer via websites die niet geschikt zijn voor publiekelijk gebruik en massief datagebruik dat ons maandelijks datavolume verstoort, dat gecontracteerd is bij de telefoonnetwerlprovider. Kort gezegd: we genereren een negatieve indruk van de wifi service en daarmee wordt het eigen merk van het transportbedrijf geassocieerd.