Wat voor soort on-board entertainmentsystemen bestaan er?

De individuele on-board entertainmentsystemen aan boord voor bussen die op dit moment op de markt zijn, onderscheiden zich op drie punten: zijn ze „On Demand“ of „Lineair“ (ze spelen non-stop), het type technologie dat gebruikt wordt  voor de gegevenstransmissie (via ethernetkabels of draadloos) en tenslotte de beeldschermen, normaalgesproken 7” of 9”.

In dit artikel zullen in detail deze factiren bespreken, die bepalend zijn bij het kiezen van het beste individuele on-board entertainmentsysteem.

Contents: On-demand systemen en lineaire systemen

Het type contents dat aangeboden wordt is het sleutelpunt  voor een on-board entertainmentsysteem in een bus. Bij de on-demand systemenis het de passagier die de content kiest die hij wil zien op een touchscreen. Het aanbod bestaat normaalgesproken uit films, muziek, radio, e-books en games, de reiziger beslist wanneer hij toegang wil hebben tot deze contents, hij kan ze stoppen, vooruit spoelen, terugspoelen…

Andere opties die inbegrepen kunnen worden om deze on-board entertainment offerte uit te breiden, zijn Satelliet-TV(door de benodigde antenne en ontvanger te installeren) e nook Internet (door een router met toe te voegen met voldoende breedband voor het simultaan surfen van meerdere passagiers).

Indien we besluiten internet aan te bieden is het heel belangrijk dat de schermen capacitief zijn (die het „inzoomen“ met twee vingers toestaan), over een moderne Android-versie beschikken en het functioneren van grafische applicaties oindersteunen (Adobe Flash is de meest gebruikte in de webs vandaag de dag).

De lineaire systemenbieden een aantal kanalen waartoe de passagier sequentieel toegang krijgt door middel van druktoetsen (+/-). Op elk kanaal zien we een content: film, TV-kanaal (als men beschikt over antenne en ontvanger), muziek en radio. De reproductie van elk kanaal ligt vast en de passagier kan het afspelen niet stoppen of veranderen.

 Type technologie voor de gegevensoverbrenging

Het type technologie dat gebruikt wordt voor de overbrenging van de gegevens is een belangrijke factor, ook buiten het puur technische aspect. We onderscheiden drie systemen: een wifi-systeem (dit is volledig draadloos), een kabelsysteem en een kabelsysteem via radio.

-Draadloos systeem –wifi: dit is het eenvoudigst te installeren, maakt gebruik van beeldschermen van het soort tablet met grote grafische capaciteiten, ondersteuning voor applicaties en heeft enkel 24 volt nodig als voeding. Bovedien  is er hier minder kans op defekten en beschikken ze over meer flexibiliteit. Als we bijvoorbeeld de stoelen moet verplaatsen of deze aan moeten passen, hoeven we slechts de 24V-voeding te verplaatsen. En in het geval dat we het systeem willen verwijderen en een „tweede leven“ willen geven in een ander voertuig, wordt bijna 100% hergebruikt, want wat in het eerste voertuig achterblijft zijn slechts de 24V-kabels.

-Kabelsysteem: Hier is een completere installatie nodig aangezien elke display zijn data-kabel nodig heeft en als gevolg hiervan is de kans op mogelijke defekten groter. Aan de andere kant biedt het meer mogelijkheden voor voor het softwarebeheer, want alle kracht bevindt zich in de server die de gegevens via de kabel overbrengt en om het gehele systeem te herconfigureren is het voldoende om  de software in de server aan te actualiseren, terwijl bij een draadloos systeem dit bij elk display moet gebeuren.

– Kabeltechnologie via radiofrequentie: wordt alleen gebruikt bij lineaire systemen. Het gaat hierbij niet om digitale verbrenging, maar om analoge („video + audio“). De kabel die door de gehele bus loopt is coaxial (zoals die van onze TV thuis).  Het is dus zoals de distributie van video in een gebouw, waarbij in dit geval elk huis een stoel is.

Het formaat van de display: 7“ of 9“

De meest gebruikte formaten zijn 7” en 9”, end it is geen toeval. De stoelen in de bussen staan normaalgesproken de installatie van 7” toe (en niet allemaal!), terwijl voor displays van 92 meer ruimte nodig is. De afstand tussen de ogen van de passagiers en de display is de juiste voor 7” en 9”. Bij configuraties met een kleine afstand tussen de stoelen is een 7“ display aan te bevelen, om te voorkomen dat wanneer de voorste passagier de stoel achterover laat leunen, de display te dichtbij komt.

Sommige fabrikanten bieden 10”  beeldschermen aan voor de aziatische en zuid-amerikaanse markt, omdat daar grote stoelen worden gebruikt waar ze geïnstalleerd kunnen worden en de afstand tussen de stoelen groter is. Dit is in Europa niet mogelijk, slecht in bij speciale voertuigen.

Na het bestuderen van elk van deze drie factoren moeten we onszelf nog éen vraag stellen: hoe kiezen we de juiste technologie? Naast de technische vraagstukken waarbij we stil hebben gestaan, moeten we ook rekening houden met andere zaken zoals de econimische kantvan het geheel. Hierover nog een laatste opmerking: als we verinderstellen dat het duurste systeem (Ethernet Kabels) € 100 kost, dan kost een draadloos systeem € 75-€ 80 en een RF (lineair) kabelsysteem tussen € 60 en € 65. Van al deze informatie is er vast wel iets van nut voor u!